Nace oficialmente elBulliFoundation

Redacción

|

Las obras para la ampliación del edificio de Cala Montjoi arrancarán en marzo

ElBulliFoundation ya es una realidad. Al menos a nivel administrativo. La fundación impulsada por Ferran Adrià y Juli Soler para salvaguardar el legado de El Bulli y potenciar la creatividad se ha constituido oficialmente el pasado día 7 de febrero.

Nace oficialmente elBulliFoundation 0
Ferran Adrià junto a Juli Soler en el momento de la constitución de elBulliFoundation.

Adrià acudió al acto formal junto a su hermano Albert, Isabel Pérez, Marta Sala y Ernest Laporte, que son los patronos de la fundación. Se ha decidido que Juli Soler, que sufre una enfermedad neurodegenerativa, pase a ser presidente de honor de la fundación. Sus hijos Pancho y Rita también han estado presentes.

El siguiente paso se dará en marzo, cuando comiencen las obras de ampliación del antiguo edificio que acogió al que fue el mejor restaurante del mundo. Y es que será ahí, en Cala Montjoi (Roses, Girona), donde se ubique la sede de elBulliFoundation y donde se desarrollen algunas de sus actividades vinculadas a la creatividad, que serán publicadas por internet. El antiguo restaurante también acogerá una exposición permanente que permitirá comprender toda la evolución histórica y culinaria de El Bulli.

Una de las principales vertientes de la fundación será la Bullipedia, un archivo creativo que servirá para la formación de los cocineros y para ordenar todo el conocimiento generado en los últimos años. Para ello, elBulliFoundation contará con el apoyo de la Universitat de Barcelona.

Ferran Adrià cuenta para la fundación con la base del equipo que formaba El Bulli cuando cerró sus puertas el 30 de julio de 2011. Así, estarán en elBulliFoundation Oriol Castro, Marc Cuspinera, Mateu Casañas, Eudard Xatruch, Pilar Somoza, Lluís Biosca, Lluís Garcia, David López, José María López, Fernando Martín, Ferran Centelles y David Seijas.

En primer lloc, salvaguardar el llegat d’elBulli: espai físic, infraestructura, documentació i tot el que s’ha generat a nivell de coneixement. Per això, l’edifici original d’elBulli a la Cala Montjoi de Roses serà transformat en un espai on hi haurà una exposició permanent, amb un recorregut per poder entendre tota l’evolució tant a nivell d’història com a nivell culinari.

En aquest espai també es duran a terme diverses activitats, fent especial èmfasi en tot el que està relacionat amb la creativitat, amb un equip que publicarà les investigacions a través d’Internet.

El segon projecte és Bullipedia, un arxiu creatiu en el qual s’ordenarà el coneixement de la història de la cuina i que pretén ajudar a crear als cuiners de tot el món. Per això s’ha establert un acord amb la Universitat de Barcelona (UB), en virtut del qual s’ha creat la Unitat UB-Bullipedia. Aquesta unitat es farà càrrec de la relació amb les universitats de tot el món. Per la seva banda, el CETT, Centre Universitari d’Hosteleria i Turisme,  adscrit a la UB s’erigeix en coordinador del treball de les escoles mundials de cuina.

Les properes passes seran iniciar la primera fase de les obres d’ampliació i remodelació del conjunt d’elBulli, on elBullifoundation desenvoluparà la major part de les seves activitats. Aquestes obres començaran a partir del proper mes de març.

Durant el proper mes d’abril es celebrarà la subhasta del celler d’elBulli, organitzada per Sotheby’s, i que tindrà lloc respectivament a Hong Kong i a Nova York els dies 3 i 26 d’aquell mes. El motiu d’aquesta iniciativa serà el de recaptar fons per a la Fundació.

S’ha iniciat el diàleg amb el Govern de la Generalitat de Catalunya, comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses, a fi de buscar la millor fórmula per tal que, en el futur, elBulli quedi com a patrimoni de tot el país.

L’acte ha reunit els patrons d’aquesta fundació privada, encapçalats per Ferran Adrià: Isabel Pérez, Marta Sala, Albert Adrià i Ernest Laporte. També hi han assistit Pancho i Rita Soler, fills de Juli i Marta. Tots plegats han acordat per unanimitat nomenar Juli Soler com a President d’Honor de la Fundació.

elBullifoundation tindrà la seva seu social a Roses, a Cala Montjoi.